Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Hur länge stannar en betalningsanmärkning kvar?Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Hur länge hänger en betalningsanmärkning kvar? Hur länge kvarstår en betalningsanmärkning är reglerad. Kreditupplysningsföretagen har vanligtvis kvar uppgifter på en privatperson i tre år efter den dag anmärkningen registrerades. För juridiska personer (företag) får uppgifterna finnas kvar i fem år. När en ansökan om betalningsföreläggande registreras mot en juridisk person finns den uppgiften kvar i längst två år efter utgången av det år då ansökningen gjordes.

Uppgifter om skuldsanering ska försvinna fem år efter den dag den tillkom. Om betalningsplanen är längre än fem år försvinner uppgiften den dag betalningsplanen tar slut.

När får jag en betalningsanmärkning? Hur länge finns en anmärkning kvar? Vad innebär den?

När utslag har meddelats i mål om betalningsföreläggande kan det medföra en betalningsanmärkning. Mot en fysisk person (privatperson) finns noteringen kvar i minst tre år efter registreringsdagen. För en juridisk person t.ex. aktiebolag, finns noteringen kvar i minst fem år.
Långivare och andra kan vända sig till kreditupplysningsföretagen och få reda på dina betalningsanmärkningar vid en så kallad kreditupplysning. Du kan då få svårt att låna pengar, hyra lägenhet etc.

Vill du veta om du har en betalningsanmärkning kan du vända dig till ett kreditupplysningsföretag. På Datainspektionens hemsida finns en lista över kreditupplysningsföretagen. Datainspektionens webbplats innehåller mer information om hur kreditupplysning och betalningsanmärkningar fungerar.

Hur länge kvarstår en betalningsanmärkning hos UC?

Hos UC kvarstår en betalningsanmärkning i tre år (36 månader) på fysisk person (t.ex. privatpersoner) och i fem år på en juridiska person (företag).

Vad avgör hur länge en betalningsanmärkning finns kvar?

Det avgörande för om betalningsanmärkningen finns kvar är bl.a. om och när skulden betalats och om Kronofogden har hunnit fatta några beslut i ärendet. En betalningsanmärkning kan exempelvis leda till att du inte kan låna pengar, få kreditkort eller telefonabonnemang. Det är alltid kreditgivaren som avgör om kredit beviljas eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.