Skuldsaldo

Vad är ett skuldsalo?


Skuldsaldo är en oreglerad skuld hos eller en sammanställning av de totala skulderna man har hos Kronofogden! Endast när ett ärende har avslutats hos kronofogdemyndigheten försvinner skuldsaldot och man får en betalningsanmärkning, oavsett utgången. Detta innebär att även om gäldenären saknar ett skuldsaldo, men har en betalningsanmärkning, så behöver detta inte alls innebära att gäldenären gjort rätt för sig och betalat. Uppgifter om skuldsaldo, betalningsanmärkning och dylikt kan fås i en kreditupplysning.

Hur fungerar ett skuldsaldo?

Hur ett skuldsaldo uppstår är ganska enkelt. Ifall du inte har klarat av att betala tex en räkning i tid och inte lyckas till uppgörelse eller en överenskommelse med fordringsägaren så kan denne skicka in sin fordran till Kronofogden. När dennes fordran kommer in till Kronofogden så skickar Kronofogden ut ett brev där de förklarar att du har 30 dagar på sig att betala hela skulden i annat fall tar Kronofogden ett beslut att skulden ska drivas in. Den obetalda fordran blir ett skuldsaldo i samband med att Kronofogden tar ett beslut om att driva in skulden. Uppgiften om att fordran blivit ett skuldsaldo och beslutet om att driva in skulden blir en s.k anmärkning (betalningsanmärkning) och uppgifterna skickas till alla kreditupplysningsbolag. Uppgifter kommer att finnas med på alla framtida kreditupplysningar.

Ett skuldsaldo är den totala skulden som Kronofogden har fått till uppgift om att driva in. Till skillnad mot en betalningsanmärkning, som försvinner efter 3 år, så försvinner aldrig skuldsaldot förrän skulden är till fullo betald eller genom att fordringsägaren drar tillbaka sitt ärende från Kronofogden.

Detta innebär att även om anmärkningen försvinner efter 3 år så finns ändå skuldsaldot kvar hos Kronofogden och på de kreditupplysningar som företag tar i samband med köp eller avtal.

När man gör inbetalningar till Kronofogden så minskar skuldsaldot. Denna information går också ut till kreditupplysningsföretagen. Ett skuldsaldo är mer besvärande för den som söker kredit eller ska teckna avtal än en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen talar om att man missat att betala en skuld medans skuldsaldot talar om att man fortfarande inte har betalt sin skuld.

Kravbrev från Kronofogden

Får man ett krav från Kronofogden ska man alltid försöka att betala detta innan 30 dagar. Kan man inte betala så ska man försöka få till en avbetalningsplan med den som är fordringsägare och snabbt göra den första betalningen så att denne kan dra tillbaka ärendet från Kronofogden. Om man inte lyckas med detta kommer ett beslut att tas av Kronofogden och man får en så kallad anmärkning med skuldsaldo specificerat hos kreditupplysningsföretagen. Då är det viktigt att försöka betala skulden så snart man kan så att skuldsaldot blir noll, oavsett anmärkningen, som försvinner efter tre år.

4 thoughts on “Skuldsaldo”

  1. Pingback: Cash2you UC | Cash2you.Nu
  2. Pingback: Cash2you.Nu » Tar Cashbuddy UC
  3. Pingback: Cashbuddy UC? | Cash Buddy .info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.