Hur uppstår en betalningsanmärkning?

Hur uppstår betalningsanmärkningar?

Hur uppstår en betalningsanmärkning? Du undrar säkert säkert såsom många gör när det gäller betalningsanmärkningar  främst hur betalningsanmärkningarna ”blir till” och hur man undviker dessa.  Genom bilden nedan så kan du enkelt se de olika händelserna från det att du får en räkning tills att denna leder till en betalningsanmärkning. Bilden visar även vad man har för möjligheter att själv agera innan man får en betalningsanmärkning!

Hur undviker man att få en betalningsanmärkning?

Hur slipper man en betalningsanmärkning? Bilden är komplett och visar på ett överskådligt sätt hur det går till att en betalningsanmärkning, men egentligen också hur man slipper att få betalningsanmärkning!

Hur uppstår en betalningsanmärkning?

 

En tredskodom ger en betalningsanmärkning, men inte en vanlig dom. Kronofogden (KFM) beslutar om utslag i betalningsföreläggande om man inte har inkommit med bestridande inom rätt tid. Utslaget ger en betalningsanmärkning!

Inkommer man dock med bestridande så blir det ingen betalningsanmärkning, utan fordringsägaren kan då antingen välja att återkalla sitt betalningsföreläggande eller låta det gå vidare till Tingsrätten för prövning.

Har man redan bestridit innan betalningsföreläggande ingivits (senast på inkassostadiet) får man inte skicka ärendet för betalningsföreläggande hos KFM, utan är hänvisad att inge en stämningsansökan hos Tingsrätten. (om man inte lägger ner!)

Oavsett om Tingsrätten ”friar eller fäller” så blir det inte heller då någon betalningsanmärkning, förutom vid det fall man drar på sig en tredskodom. En sådan noteras som betalningsanmärkning! En tredskodom får man om man tex uteblir från sammanträde, huvudförhandling eller inte svarar på förelägganden i målet. Enkelt förklarat kan man säga att man förlorar målet då man ”tredskas”, dvs struntar i målet.

Så undviker du att få en betalningsanmärkning

Har du fått en betalningsanmärkning betyder det att du inte betalat en räkning i tid. En betalningsanmärkning kan vara ett hinder om du vill hyra bostad, ta ett banklån eller handla på kredit.

  • Betala i tid – Du är alltid skyldig att betala dina räkningar i tid. Tänk igenom vilka räkningar som kommer under tex din semester, när du reser bort.
  • Överklaga om kravet är felaktigt – Om du får ett inkassokrav som du anser att du inte är betalningsskyldig för — kontakta Kronofogden eller inkassoföretaget.
  • Protestera – Det går alltid att protestera mot vad fordringsägaren påstår att du ska betala om du inte är av samma åsikt. Men protesterar du inte tolkas det som att du medger att du är betalningsskyldig och då fastställer Kronofogden skulden.
  • Kommunicera – Om du betalar skulden direkt till fordringsägaren efter att du fått ett inkassokrav bör du meddela detta till inkassoföretaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.