Har jag en betalningsanmärkning?

Har jag en betalningsanmärkning?


Datainspektionen kan inte se om du har en betalningsanmärkning eller inte. För att ta reda på det kan du kontakta ett rikstäckande kreditupplysningsföretag. Klicka nedan för en lista på sådana företag: Lista med kreditupplysningsföretag

Kreditupplysningsföretag har register med ekonomisk information om personer och företag. Där registreras bland annat identitetsuppgifter, uppgifter om inkomst, fastighetsinnehav och även betalningsanmärkningar. Informationen ska ge en bild av den registrerades betalningsvilja och betalningsförmåga. Regler om registreringen finns i kreditupplysningslagen och i beslut från Datainspektionen som riktar sig till de enskilda kreditupplysningsföretagen.

En betalningsanmärkning betyder att personen eller företaget inte har betalat sina skulder i tid.

Hur kontrollerar jag att ifall jag har betalningsanmärkningar?

Det kan ett kreditupplysningsföretag informera dig om – eftersom det är de som sätter betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika myndigheters register, bl. a. Kronofogdens register. Vissa av uppgifterna förmedlas vidare av kreditupplysningsföretagen som så kallade betalningsanmärkningar. Uppgifterna lämnas till olika frågeställare, exempelvis banker, hyresvärdar och kreditbolag.

På Datainspektionens webbplats finns en fullständig lista över kreditupplysningsföretagen. Där kan du välja ett företag att ta kontakt med för att få reda på om du har betalningsanmärkningar. Tänk på att kreditupplysningsföretagen gärna vill ha en skriftlig förfrågan från dig.

Lista över företag med tillstånd att driva kreditupplysning
Mer information om betalningsanmärkningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.