Hur gör jag för att få en betalningsanmärkning borttagen eller rättad?

Hur man rättar och tar bort anmärkning?


Om du anser att en uppgift som rör dig är oriktig eller missvisande ska du kontakta kreditupplysningsföretaget och begära rättelse. Företaget ska då skyndsamt utreda frågan.

Läs mer om när en uppgift anses vara oriktig eller missvisande

Visar det sig att uppgiften är felaktig ska företaget rätta uppgiften och underrätta alla som den senaste tolvmånadersperioden har fått den felaktiga uppgiften. Du ska också själv få reda på vilken rättelse som är gjord. Om den felaktiga uppgiften har publicerats i en tryckt skrift ska en rättelse föras in i ett följande nummer av skriften.

Rättas en uppgift som finns hos ett kreditupplysningsföretag kan det finnas avtal med andra kreditupplysningsföretag om att rättelser automatiskt vidarebefordras till dem. I annat fall måste du vända dig till varje kreditupplysningsföretag för sig. Fråga det företag som rättat en uppgift om rättelsen vidarebefordras till andra kreditupplysningsföretag och i så fall vilka.

Här kan du se vilka kreditupplysningsföretag som finns

Om den felaktiga eller missvisande uppgiften har hämtats från Kronofogdemyndighetens register bör du i stället vända dig till dit för att få uppgiften rättad. Om Kronofogdemyndigheten rättar uppgiften kommer rättelsen att skickas med automatik till kreditupplysningsföretagen.

Läs mer hos Kronofogdemyndigheten

Ett inkassoföretag som har orsakat en felaktig betalningsanmärkning är skyldig att meddela felet till de rikstäckande kreditupplysningsföretagen.

Om du inte är nöjd med en rättelse eller om kreditupplysningsföretaget efter utredning inte anser att någon rättelse behövs kan du vända dig till Datainspektionen. Vi gör då en bedömning av om ditt klagomål ska föranleda en särskild granskning av kreditupplysningsföretaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.